Komunikat prasowy: Konsumenci mocno obawiają się negatywnych skutków zdrowotnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie i pestycydów, zgodnie z nową ankietą Healthline.com

Pin
Send

Ankieta bada postawy i preferencje konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, opcji zakupowych, alergii i diety; Czterech z pięciu badanych chce, aby rząd robił więcej

San Francisco-18 marca 2015 r-Healthline.com, wiodące źródło aktualnych informacji na temat zdrowia, wiadomości i zasobów, opublikowało dzisiaj wyniki z nowej ankiety1 badanie postaw konsumenckich wobec różnych produktów spożywczych, które kupują i jedzą każdego dnia. Badanie, które zostało przeprowadzone wśród czytelników Healthline.com, pozwoliło uzyskać wgląd w aktualne trendy i nawyki żywieniowe, w tym przemyślenia na temat wykorzystania organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) w żywności, korzyści płynących z żywności ekologicznej, rosnącej częstości występowania alergii pokarmowych, oraz decyzje kryjące się za niektórymi z dzisiejszych najpopularniejszych diet. Kluczowe wyniki ankiety obejmują:

• Konsumenci wykazują ogromne zaniepokojenie genetycznie zmodyfikowaną żywnością i chcą zobaczyć więcej działań ze strony rządu USA dotyczących bezpieczeństwa żywności. Przytłaczająca większość respondentów - ponad 80 procent - dotyczy skutków zdrowotnych żywności zawierającej GMO, syntetyczne pestycydy, dodatki chemiczne lub nawozy chemiczne. Około 85 procent uważa, że ​​rząd USA powinien przeprowadzić więcej testów na temat wpływu GMO i pestycydów na zdrowie w żywności, podczas gdy 82 procent popiera mandat rządowy dla wszystkich produktów żywnościowych, które mają być etykietowane, gdy są wolne od GMO. Ponadto dwie trzecie respondentów świadomie nie kupowałoby mleka od krów, którym podano syntetyczne hormony.
  • Pomimo wyższych kosztów żywności ekologicznej, wielu konsumentów woli kupować substancje organiczne, zwłaszcza dla dzieci. Czterdzieści cztery procent konsumentów twierdzi, że co najmniej połowa zakupów, które kupują, jest ekologiczna, chociaż ponad 70 procent tych klientów zgłasza, że ​​ich rachunki za zakupy wzrosły od czasu regularnego zakupu substancji organicznych. Prawie jedna trzecia zakupiła lub kupowała żywność ekologiczną tylko dla dzieci w rodzinie, a 62 procent twierdzi, że robi to ze względów zdrowotnych. Może to oznaczać konieczność robienia zakupów w więcej niż jednym sklepie spożywczym, aby znaleźć odpowiednie jedzenie, które większość konsumentów wydaje się być gotowa. Osiemdziesiąt siedem procent respondentów zazwyczaj odwiedza dwa lub więcej sklepów spożywczych każdego miesiąca, w tym sieci sklepów spożywczych (88 procent), hurtownie (28 procent), sklepy specjalistyczne (21 procent), lokalne targi rolnicze lub rzeźnicy (19 procent) i supermarkety (18 procent).
  • Alergie pokarmowe i diety stają się sposobem na życie dla wielu konsumentów. Obecnie ponad jedna trzecia gospodarstw domowych (37 procent) zajmuje się alergią pokarmową lub wrażliwością na jedzenie, a na pierwszym miejscu znajduje się nabiał, orzechy i gluten. Dodatkowo, 35 procent konsumentów jest obecnie na specjalnej diecie, która eliminuje pewne grupy żywnościowe, z czego ponad połowa (53 procent) twierdzi, że robi to z powodów medycznych. Najczęściej stosowanymi dietami są: bezglutenowe (38%), paleo (36%) i bezmleczne (35%). W ostatnim czasie uwidoczniono choroby związane z żywnością - ponad połowa konsumentów uważa, że ​​choroby związane z żywnością są nadmierne w mediach (51 procent) i że takie warunki, jak Celiakia i nadwrażliwość na gluten są zbytnio przepisywane przez lekarzy . Warto zauważyć, że badanie wykazało, że około połowa osób stosujących dietę bezglutenową nie została oficjalnie zdiagnozowana z nadwrażliwością na gluten lub chorobą celiakią.

"Typy żywności, które codziennie wkładamy do naszych ciał, stanowią istotną część naszego zdrowia i dobrego samopoczucia" - powiedział David Kopp, wiceprezes i dyrektor generalny Media Group w Healthline. "Wyniki badania Healthline.com pokazują, że konsumenci w USA naprawdę zwracają uwagę na różne opcje żywności dostępne dla siebie lub swoich rodzin. Trendy dietetyczne, takie jak dieta bezglutenowa czy nowsza dieta paleo, wzbudziły spore zainteresowanie, ale upłynie trochę czasu, zanim naukowcy zrozumieją krótkoterminowy i długoterminowy wpływ tych diet na zdrowie, genetycznie zmodyfikowana żywność i żywność ekologiczna. "Aby uzyskać dodatkowe wyniki ankiety i infografikę ilustrującą najważniejsze dane, odwiedź stronę internetową: www.www.healthline.com/health-news/healthline-survey-gmos-pesticide-031815. O Healthline Healthline dostarcza inteligentne informacje zdrowotne i rozwiązania technologiczne, które pomagają organizacjom opieki zdrowotnej i zwykłym ludziom podejmować bardziej świadome decyzje dotyczące opieki zdrowotnej, poprawiać wyniki i obniżać koszty. Oparte na największej na świecie platformie taksonomii medycznej, Healthline's Health Data Solutions, Health Engagement Solutions i Health Marketing Solutions wykorzystują zaawansowaną technologię mapowania pojęciowego w celu dostarczenia dokładnych i przydatnych informacji. Dodatkowo witryna internetowa firmy Healthline.com zapewnia odpowiednie, aktualne informacje na temat zdrowia, wiadomości i zasoby, które pomagają konsumentom w zarządzaniu zdrowiem. Healthline jest obecnie wykorzystywany przez ponad 25 milionów konsumentów miesięcznie i niektóre z największych marek opieki zdrowotnej, w tym AARP, Aetna, UnitedHealth Group, Microsoft, IBM, GE i Elsevier. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę corp.healthline.com i www.healthline.com lub śledź @HealthlineCorp i @Healthline na Twitterze. 1Badanie zostało przeprowadzone wśród 1 955 czytelników Healthline.com w dniach 26 grudnia 2014 r. - 4 lutego 2015 r. Istotność statystyczna wynosi 95% ± 5%.

Pin